Asiel & migratie

Ons grootste probleem is niet asielmigratie — dat is een populistische leugen.

In 2024 werden er iets minder dan 16.000 asielverblijfsvergunningen afgegeven. Dat is minder dan 0,1% van onze bevolking. Beweren dat deze kleine groep nieuwkomers de oorzaak is van al onze grote maatschappelijke problemen is werkelijk absurd.

Er is geen enkele asielzoeker die:

  • onze asiel- en integratieregels heeft opgesteld;

  • het bouwen van voldoende woningen heeft tegengehouden;

  • verantwoordelijk is voor de afbraak van onze concurrentiepositie;

  • onze gezondheidszorg of ouderenzorg heeft uitgehold;

  • bezuinigingen heeft doorgevoerd — en dat nota bene in tijden van economische groei;

  • het stikstofprobleem heeft veroorzaakt;

  • betrokken was bij het Groningse gasdrama of het toeslagenschandaal.

Nee — dat hebben we echt allemaal zelf gedaan.

Ja, er zijn serieuze uitdagingen op het gebied van integratie, en ja, het aantal nieuwkomers is hoog. Maar dat is niet de kernoorzaak van onze problemen. Asielzoekers zijn eenvoudig aan te wijzen als zondebok, maar dat is een misleidende en onjuiste voorstelling van zaken. En BALANS 23 doet daar niet aan mee. Wel erkennen wij dat asielmigratie, zowel cultureel als financieel, tot kleine én grote uitdagingen leidt.

BALANS 23 gelooft dat de meeste Nederlanders in de kern geen haat, angst of afkeer voelen voor nieuwkomers. Wat wél diep zit — vaak onbewust — is weerstand tegen oneerlijkheid. Mensen ervaren het als onrechtvaardig wanneer nieuwkomers sneller toegang krijgen tot een woning of een uitkering ontvangen zonder bij te dragen, terwijl anderen jarenlang moeten wachten of hard werken voor minder.

Dat gevoel van onrecht is diep geworteld. Het gaat niet over huidskleur of afkomst, maar over herkomst. Ben je hier geboren, dan betaal je mee. Kom je van buitenaf, dan krijg je — zo lijkt het — direct rechten. Dat schuurt, en dat mag benoemd worden.

En als nieuwkomers vervolgens ook nog proberen onze verworvenheden te beïnvloeden of terug te draaien — denk aan vrouwenrechten, LHBTI-rechten, de scheiding tussen kerk en staat, of de verzorgingsstaat — dan leidt dat onvermijdelijk tot spanningen. Terecht. Want wat wij in tientallen jaren hebben opgebouwd, mag niet in enkele jaren onder druk komen te staan.

Onze samenleving is gebaseerd op gedeelde waarden, solidariteit, eerlijke verdeling van lasten én een integere, intelligente overheid. Dat fundament is aangetast. En BALANS 23 wil dat herstellen.

Onze grootste problemen zijn:

  • een gebrek aan betaalbare woningen, aan vertrouwen, visie, hoop, plezier, geld en bestuurlijk vermogen;

  • en een overschot aan netwerkcorruptie, fraude, incompetentie, nalatigheid, bureaucratie en onnodige complexiteit.

Daar moeten verkiezingen over gaan. Niet over haat jegens 0,1% van de bevolking.

Hoe wij dit willen aanpakken, leggen we uit via video’s, teksten, bijeenkomsten, interviews en gesprekken. Soms zal het complex zijn — omdat we onderwerpen aansnijden waar u waarschijnlijk nog nooit over heeft kunnen nadenken, simpelweg omdat ze u nooit zijn uitgelegd.

Maar BALANS 23 gaat ze wél uitleggen. Open en eerlijk.

Vorige
Vorige

De rol van de overheid